Paintballs historie

SÅDAN STARTEDE PAINTBALL

Det var faktisk paintballgeværet, som gav liv til en helt ny sport. Inden da blev våbnet i mange år brugt som en markeringspistol med permanente oliefarver til træer og køer.

Det skulle tre unge herrer dog med tiden få ændret på. Bob Gurnsey, Hayes Noel, og Charles Gaines fandt nemlig på en anden brug af våbnet og opfandt i samme forbindelse de første paintballregler. Det skete helt tilbage i juni, 1981.

Det første kendte spil blev spillet med 12 deltagere, der dystede med Nel-spot 007 pistoler. Og det blev rent faktisk vundet af en landknægt, som ikke affyrede et eneste skud.

 

Paintball gennem tiden 

1982 Caleb Strong åbner den første paintballbane i Rochester, NY. Charles Gaines solgte det under navnet ’National Survival Game’ (NSG). Pursuit Marketing Inc. blev grundlagt og begyndte at fremstille paintballartikler.

1983 Det første National Survival Game Championship afholdes med 14.000 dollars i præmie til det vindende hold. Den første udendørsbane åbner i Toronto, Canada. Lionel Atwill, en af de originale 12 spillere, skriver ’The Official Survival Game Manual’, hvilket er den første paintballpublikation.

1984 Caleb Strong åbner den første indendørsbane i Buffalo, NY. Paintball starter i Australien under navnet Skirmish Games.

1985 Den første udendørsbane åbner i England med titlen ’The Ultimate Challenge’.

1988 The IPPA (International Paintball Players Association) bliver grundlagt som en non-profit organisation. De fokuserer på udvidelse, uddannelse og viden om sporten. Odense Paintball grundlægges i Danmark.

1991 Paintball begynder for alvor i Frankrig, Danmark og mange andre europæiske lande.

1992 The NPPL (National Professional Paintball League) bliver grundlagt. Denne organisation eksisterer stadig i dag.

1995 Paintballbaner åbner rundt om i Europa, Asien og Sydamerika.

1996 Paintballbaner, butikker og turneringer kan nu findes i USA, Australien, England, Skotland, Danmark (CPA OPEN), Frankrig, Holland, Tyskland, Østrig, Irland, Belgien, Grækenland, Italien, Norge, Sverige, Afrika, Rusland, New Zealand, Brasilien, Venezuela, Israel, Sydkorea, Thailand og Fillippinerne.

I dag er paintball en millionforretning og en kæmpe sport for tusindvis af mennesker over hele kloden. Nogen turneringer har endda præmier på op i nærheden af 100.000 dollars.